Köretek

Hasznos receptek ─ böjti időszakra

koretek

*
Zöldséges és gombás gabonakása (4 személyre):

25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza

15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cukkíni, zöldborsó, kukorica, karfiol, padlizsán, húsos paprika, gomba, apró zöldbab, wok-keverék, stb.

4 ek olaj

2 ek apróra vágott vöröshagyma

fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, rizottókhoz készült fűszerkeverékek

* esetleg szójakockából készült ragu vagy szója virsli

Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, 6-8 órával előtte (éjszakára) áztassuk be a gabonát.

Meleg olajban fonnyasszuk meg a felaprított vöröshagymát, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és vagy sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. cukkínit, padlizsánt, kukoricát, zöldborsót, stb. és az egészet puhára főzzük, de nem szétfőzzük.

A rizst vagy egyéb gabonát egyszerűen megfőzhetjük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverhetjük a zöldségkeveréket. De készíthetjük úgy is, hogy az olaj felén enyhén átpirítjuk a gabonát, majd súlyának megfelelő kétszeres, esetleg két és félszeres mennyiségű forró, sós vízzel felöntjük, beleteszünk egy negyednyi vöröshagymát, tetszőleges fűszerekkel ízesítjük és puhára főzzük. Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet. Különösen a kölessel vigyázzunk, mert nagyon hajlamos szétfőni és akkor vízből súlyának akár 2,5 – 3- szorosát is felveszi! Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.

Ha „egytálat” szeretnénk készíteni, használjunk több zöldséget, vagy keverjünk a kásába – külön elkészített – szójaragut (recepteket lásd az „Egy-tálakban”), vagy kevés olajban megpirított szója virslit. Nagyon jól illik a gombás és zöldséges gabonakásákhoz a gombamártás akár friss, akár szárított gombából, akár gombaleves porból készítjük.

(Mártások receptjeit lásd a „Padlizsános-burgonyás rakottas” és a „Töltött kelkáposztatekercs” receptjében!)

*

Hagyományos paprikás krumpli (4 személyre):

1,2 kg burgonya

4 ek olaj

1 db közepes vöröshagyma

1 púpozott ek fűszerpaprika

3 ek lecsó

1 gerezd fokhagyma

só, köménymag

A vöröshagymát apróra vágjuk, és forró olajban aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát és elkeverjük. Beletesszük a karikákra vágott burgonyát és állandóan kevergetve kicsit összepirítjuk. Sót, köménymagot, zúzott fokhagymát és lecsót adunk hozzá, felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, és puhára főzzük.

Ha nem csupán köretként szeretnénk fogyasztani, aki szereti, főzhet bele szója virslit vagy gabonakolbászt. Még laktatóbb lesz az étel, ha tarhonyát is főzünk bele. Savanyúsággal vagy friss salátával nagyon egyszerű fogás ebédre, vacsorára.

*

Hagymás törtburgonya (4 személyre):

1,2 kg burgonya

½ db nagyobb vöröshagyma

2-3 ek olaj vagy margarin

A burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, burgonyatörővel összetörjük és az apróra vágott, margarinban vagy olajon megpirított vöröshagymához keverjük. Forrón fogyasztva a legfinomabb.

* A legtöbb saláta, böjtös fasírt vagy zöldséges palacsinta illik hozzá.

*

Almás párolt káposzta (4 személyre):

1 kg fejes káposzta

30 dkg (kb. 2 kisebb) alma

2 ek olaj

1 ek cukor

ecet / balzsamecet / almaecet / citromlé

őrölt fekete bors (elhagyható)

A káposztát torzsájától megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk. Felmelegítjük az olajat és aranysárgára pirítjuk benne a cukrot. Pirítás közben állandóan kevergessük, mert hajlamos az edény aljához tapadni!

A megpirult cukorhoz hozzákeverjük a káposztát, sózzuk, kicsit megborsozzuk és ízlés szerint egy kevés ecetet öntünk hozzá. (Ha ecet helyett citromlevet választunk, azzal már csak az elkészült ételt ízesítsük.) Kevés vizet öntünk rá és fedő alatt puhára pároljuk.

Az almákat hámozzuk meg és távolítsuk el a magházukat, majd vágjuk kis kockákra vagy reszeljük le. Keverjük hozzá az elkészült káposztához és még néhány percig pároljuk együtt.

*

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *